Skip to content

Vállalati országbérlet segédlet

Ez egy olyan oldal ahol minden információt megtalálsz arról, hogyan tudod megigényelni a vállalati országbérletet a telefonod segítségével.

Segédlet Androidos telefonhoz

Segédlet iPhone-hoz (Apple iOS)

Gyakran ismételt kérdések

Utazhatok-e országbérlettel helyjegyköteles vonaton, például InterCity vonaton?

Igen, a helyjegyköteles vonatok bármely kocsijában utazhatsz országbérlettel, de a helyjegyet természetesen előre meg kell váltanod hozzá.

Sőt: 2024. március 1-jétől immár 1. osztályon és prémium szakaszon is utazhatsz ezekkel a díjtermékkel – persze ezekben az esetekben is csak a megfelelő helyjegy előzetes megváltása után és az árkülönbözet megfizetését követően.

Ha az InterCity vonat vegyesen feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, akkor a felármentes kocsikban természetesen továbbra sem kell helyjegyet vásárolnod az országbérlet mellé. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennéd igénybe: ilyenkor szintén nem szükséges helyjegyet vásárolni, elég az országbérlet.

Bonyolultnak tűnik? Hidd el nem az!

A legegyszerűbben úgy tájékozódhatsz, ha a menetrendi keresőben az „Utasok és kedvezmények” menüpontban megjelölöd, hogy rendelkezel országbérlettel. Ezt követően az útvonaltervezésnél az app és az új ELVIRA már automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet is váltanod. (Természetesen a helyjegyet is megvásárolhatod online.)

Hasznos tipp: a helyjegyköteles vonatokon csak korlátozott számban állnak rendelkezésre a helyek, így természetesen azok idővel elfogynak. Ha biztosra akarsz menni, váltsd meg a helyjegyedet még az utazás napja előtt! Ezzel ráadásul még pénzt is spórolhatsz: InterCity vonatok 2. osztályára a helyjegy az utazás napját megelőzően ugyanis csak 650 Ft-ba, az utazás napján azonban már 990 Ft-ba kerül.

(forrás: https://www.ujtarifa.hu/orszagberlet)

Érvényes lesz a kisvasutakra is az ország- és vármegyebérlet valamint a napijegyek?

Csak egyre: a MÁV-START üzemeltetésében lévő Balatonfenyvesi Kisvasúton, azaz Balatonfenyves és Somogyszentpál, illetve Csisztafürdő között közlekedő vonatokkal a Somogy Vármegye24 és Magyarország24 napijegyekkel, illetve vármegyebérlettel és országbérlettel is lehet majd utazni.

Ugyanakkor nem lesz érvényes az új bérletfajta, sem a napijegyek a többi kisvasútra sem a Gyermekvasútra.

(forrás: https://www.ujtarifa.hu/orszagberlet)

Városon belüli, helyi járatokon is érvényes a vármegye- és országbérlet?

Az alábbi városok helyi járatain érvényes a 30 napos vármegye- és országbérlet: Budapest, Esztergom, Érd, Zalaegerszeg, 2024. május 1-jétől: Csongrád. Más városok esetében a helyi közlekedésben az országbérlet és a vármegyebérlet nem érvenyes. Amennyiben egy-egy helyközi autóbuszjáratnak vagy vonatnak a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy a vármegye- és országbérletekkel e megállók között is lehet utazni. Az InterCity vonatok 2. osztálya esetében Budapest határain belüli állomások és megállóhelyek között a vármegyebérlet is érvényes, az országbérlet mellé sem szükséges helyjegyet váltani.

(forrás: https://www.ujtarifa.hu/orszagberlet)

Gyakran ismételt kérdések a vállalati országbérlettel Kapcsolatban Hogyan tudom igényelni?

Kizárólag a MÁV – applikáción keresztül. Az applikáció használatára, a vállalati országbérlet kiváltásához szükséges bérletigazolvány letöltéséhez és a vállalati országbérlet kiváltásának folyamatára az okostelefonok operációs rendszerei szerint külön tájékoztató készült.

Megszűnik az utazási igazolvány?
Nem szűnik meg, azok továbbra is a Menetkedvezményi Szabályzatban foglaltak szerint használhatók

utazásra és a munkavállalói kedvezmények igénybevételéhez.

Nincs utazási igazolványom. Vállalati országbérletem lehet?

Lehet. Az országbérlet az érintett vállalatok arra jogosult munkavállalói részére elérhető, függetlenül attól, rendelkeznek-e utazási igazolvánnyal.

Részemre elég az utazási igazolvány. A kóddal vehetek vállalati országbérletet a hozzátartozómnak?

Nem. A kapott kóddal csak annak a munkavállalónak a nevére lehet vállalati országbérletet venni, akinek a részére a kódot kiállították. A más nevére kiállított bérlet érvénytelenítve lesz, és másik kódot sem lehet igényelni helyette.

Elvesztettem a tájékoztatót, amin a kódom volt. Kaphatok másik kódot?

Igen, az elveszett kód helyett új kód kerül kiadásra, mellyel egyidőben a korábban kiadott kód érvénytelenítésre kerül.

Decemberben lejár a személyi igazolványom, aminek a száma rajta van a vállalati országbérleten.
Mit tegyek?
A vállalati országbérlet tartalmazza a jogosult nevét és születési idejét is.
A személyazonosság igazolására másik, erre alkalmas igazolvány is bemutatható (például útlevél, jogosítvány). Mivel az új személyi igazolványon is ugyanaz a név és születési dátum lesz, akkor a személyazonosság igazolására azt elfogadják. Ha az igazolvány cseréjére névváltozás miatt kerül sor, akkor az adatváltozás bejelentésekor új kódot kell igényelni a munkáltatótól. Az új kód kiadásával egyidejűleg a régi kód (ha azzal vásárlás még nem történt), illetve a vállalati országbérlet érvénytelenítve lesz. Az új kód felhasználása az első kiadott kódnál ismertetett folyamat szerint történik.

Megszűnik a jogviszonyom, mi történik a vállalati országbérlettel?

A vállalati országbérlet csak és kizárólag a munkaviszony tartama alatt illeti meg a munkavállalókat, a jogviszony megszűnését követő napon a vállalati országbérlet is érvénytelenítésre került, mely a bérlet betöltésekor megjelenik a bérleten.

Nincs okostelefonom, így, hogy tudom igényelni a vállalati országbérletet?

A vállalati országbérlet kiváltására jelenleg csak a MÁV App-on keresztül van lehetőség, más formában nem áll rendelkezésre.

Mi a teendőm, ha hibásan adtam meg valamelyik adatom az igénylés során?

Abban az esetben, ha az igénylés során véletlenül téves, hibás adat – név vagy születési dátum – került megadásra, a bérletet letiltják. Ennek tényét az illetékes humánügyi előadó felé kell jelezni, aki ezt követően új kódot igényel, aminek segítségével – a regisztrációs díj újbóli megfizetését követően – ismét megvásárolható az éves vállalati országbérletet.

Mi a teendőm, ha technikai hiba lépett fel az igénylés folyamán?

A jogosult munkavállaló a Kód érvényességi időtartamán belül új Kódra jogosult, ha a Kóddal történő vásárlás közben az értékesítési rendszer hibája miatt a vásárlás eredménytelenül zárult. (Kódot felhasználta, de a vállalati országbérlet nem töltődik le).
A MÁV applikáción történő vásárlás során felmerült problémát a jogosult munkavállalónak a MÁVDIREKT felé kell jelezni az alábbi elérhetőségeken:

˗  telefonon: +36 (1) 3 494949

˗  email: informacio@mav-start.hu


Ezek a címek közvetlenül elérhetők a MÁV applikáció Kapcsolat menüpontjából